Wat is systeemtherapie?
Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie* en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega's betrokken worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.
Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties – samen het systeem – hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.
* De titel 'psychotherapeut' is beschermd. Een NVRG-lid mag zich pas psychotherapeut noemen als hij of zij is geregistreerd in het BIG-register als psychotherapeut. In de Wet BIG is psychotherapie niet aangeduid als voorbehouden handeling. Dit betekent dat psychotherapeutische behandelingen kunnen worden uitgevoerd door behandelaars die bekwaam zijn op basis van opleiding en competenties (bron: Zorgstandaard Psychotherapie, paragraaf 6.2.2) Er zijn verschillende registers waarin (onderdelen van) psychotherapie een plaats heeft (bron: Zorgstandaard psychotherapie paragraaf 7.2). De NVRG is een van deze registers.
Folder Systemisch kijken, werken en (be)handelen